Despre Romuli

Prezentare generală

Romuli (în maghiară: Romoly) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Bistrița-Năsăud, Transilvania, România.

Prima denumire a comunei a fost de "Strâmba", numele fiindu-i dat după afluentul Sălăuței, numit Izvorul Strâmbei.

Aceasta denumire s-a păstrat până la înființarea Districtului Autonom Românesc în anul 1861, care a schimbat numele mai multor sate, dându-i numele după salutul rostit de catre Iosif al II-lea în cele 3 călătorii pe care le-a făcut: "Salve parva Romuli nepos" / "Fii salutată mică nepoată a lui Romulus". Satul component, Dealul Stefăniței, a fost denumit după dealul cu același nume.

Informații demografice

Comuna Romuli este așezată la limita cu județul Maramureș în nord, cea mai apropiată localitate fiind Săcel, la o distanță de aprox. 15 km și comuna Telciu, din județul Bistrița-Năsăud în sud, la o distanță de aprox. 17 km., între Munții Pietrosu, Rodnei și Munții Țibleș.

Are o suprafață de 10.200 ha, iar la recensământul din 1991 s-a înregistrat un numar de 770 gospodării cu 1990 locuitori.

Economie

Activitatea specifică zonei este exploatarea și prelucrarea primară a lemnului, agricultura prin cultura plantelor și creșterea animalelor precum și comerțul cu produse agricole și agroturismul.

Obiective turistice

  • Traseul turistic "Pietrosul Rodnei"
  • Rezervație naturală "Zăvoaiele Borcutului"
  • Parcul Național Munții Rodnei
  • Traseul turistic "Drumul Verde"